Zanzibar i Tanzania

Klicka här för vår Zanzibar broschyr

Dhow

Zanzibar arkipelagen består av huvudöarna Unguja (kallas felaktigt för Zanzibar) och Pemba. I hundratals år har Zanzibar framtonats som en mystisk och magisk ö.

 

 

 

 

Chumbe Island i ZanzibarkanalenZanzibar är präglad av en fascinerande historia med Arabiska, Portugisiska och Engelska erövrare, elfenbens- och slavhandel, exotiska kryddodlingar, Stone Town, inbjudande sandstränder – detta är magiska Zanzibar.

Ön Zanzibar är i federation med Tanzania. Dess yta är ungefär hälften av Gotlands och är belägen ca 40 km ut från Tanzanias kust eller ca 3 tim båtfärd utanför Dar Es Salaam. På öarna Pemba och Zanzibar (Unguja) är huvuddelen av befolkningen afrikaner som härstammar från fastlandet, men där finns också en grupp arabättlingar. På öarna lever även en minoritet av indisk och pakistansk härkomst.

 

 

Stone Town på Zanzibar1964 förenades Zanzibar med Tanganyika och bildade Tanzania. Ön är 85 km lång och 20 km bred och erbjuder avskilda sandstränder, öppna korallrev och historiska platser. Indiska Oceanens klarblå vatten är ett paradis för dykning och snorkling. Staden Stonetown är en verklig upplevelse med sina trånga gränder, labyrintliknande gator och vackra historiska byggnader.

Aktiviteter:

Nationalpark
Red Colobus MonkeyBesök Jozani-Chwaka Bay National Park som grundades 2004. Parken täcker en yta av 5000 hektar. Parken är den enda av sitt slag på Zanzibar och den inhyser den sällsynta “Red Colobus Monkey” som bara finns på Zanzibar. Parken ligger 35 km söder om Stone Town och det är lätt att komma dit med bil eller taxi.

 

 

 

 

 

Delfinsafari
För att titta eller simma med delfiner skall du åka till “Menai Bay Conservation Area” som är en marinpark sydväst om Stone Town. Tag båt (Dhow lokal segelbåt) tidigt på morgonen från Stone Town. Delfinsafari i Kizimkazi ZanzibarAlternativt kan du åka ner till fiskebyn Kizimkazi på södra spetsen av ön. Tänk på att delfinsafari är populärt och därför får du bästa upplevelsen ifall du kommer iväg tidig på morgonen innan det blir mycket båtar. Du kommer få en oförglömlig upplevelse.

Dykning
Zanzibar är känt för att vara en mycket bra plats för dykning, med helt fantastiska koralrev. Det finns ett antal intressanta vrak att dyka på inom “Stone Town området”, annars är det ön Mnemba Island som ligger nordost om Zanzibar som gäller för många dykare. 

Kryddtur
Dykning på ZanzibarZanzibar är känt för sina många kryddplantager. Det odlas kryddnejlika, muskot, kanel, peppar och många andra kryddor. Från Stone Town har du möjlighet att åka på hel eller halvdags “spice tour”. Det är en intressant resa med besök på frukt och kryddodlingar, någon historisk plats och en trevlig lunch.

Stone Town
Att gå runt i Stone Town är som att gå runt i ett levande museum. Inte mycket har ändrat sig här de senaste 200 åren. Gamla stan i Stone Town är som en labyrint bestående av smala gränder och gamla arabiska hus från öns storhetstid. Husen är kända för sina unika portar som är mästerverk i trädsnideri. Nyligen blev Stone Town upptagen på UNESCO:s lista över världsarv (plats värd att bevara för kommande generationer). Man kan spendera många timmar med att bara gå runt och titta i denna fascinerande stad. Men se upp, det är lätt att gå vilse i stadens labyrinter.


Nightmarket Stone Town på ZanzibarNightmarket
Nattmarknaden i Stone Town är en mycket uppskattad och välbesökt plats av både turister och lokalbefolkning som kommer hit för att äta havets delikatesser på kvällen. Nattmarknaden är ett myller av dofter och mat i den afrikanska natten, som bara lyses upp av ljuset från matlagningsglöden. Det är nästan ett måste att besöka nattmarknaden.

 

 

Jättesköldpadda på Prison Island i TanzaniaPrison Island
Gör en dagsutflykt till Prison Island (Changuu) som bara ligger 30 minuters båtfärd utanför Stone Town. Det är en gammal fängelseö där man placerade olydiga slavar. Numera bebos ön bara av jättesköldpaddor som är en gåva från Seychellerna på 1800 talet. Två av sköldpaddorna har levt på ön ända sedan de blev inplanterade för 150 år sedan. Det går att äta på ön eller varför inte besöka den trevliga baren i det gamla fängelset.

Segelbåt på ZanzibarSegling
Många fiskare och båtägare tar med turister på en segeltur i deras traditionella segelbåtar som kallas för Dhow. Det är en minnesvärd upplevelse att åka med dessa katamaraner som ofta är huggna direkt ur en stock. Tag med snorkel och cyklop och ta ett dop på ett korallrev.

Djuphavsfiske
Havet mellan Zanzibar och Pemba erbjuder goda möjligheter till djuphavsfiske. Här kan du fånga riktigt stora fiskar som t.ex. tonfisk, haj m.m. Det finns båtar att hyra för hel- eller halvdags fisketurer. De håller med all fiskeutrustning.