Vilka vaccinationer behövs till Tanzania?

VaccinationVi rekommenderar er att kontakta närmsta vaccinationscentral i god tid inför er Tanzaniaresa för att få information om vilka vaccinationer som gäller för tillfället. Flera av vaccinationerna kräver att man påbörjar behandlingen några veckor före avresan. Det kan bli olika rekommendationer för dina vaccinationer beroende på hur du kommer bo under din resa. De flesta som åker på kombinerad safari och solsemester till Zanzibar bor och äter under bättre former än de som åker ut och bor på den Afrikanska landsbygden.

Utöver det generella grundskyddet för polio, stelkramp och difteri som de flesta svenskar har, så bör man alltid skydda sig mot följande inför Tanzaniaresan:

Malaria. Det finns olika malariprofylax för att skydda sig mot malaria. Tänk på att det finns en hel del biverkningar av malariaprofylaxtabletter. Utöver medicin så bör man även skydda sig lite extra mot malariamyggor med hjälp av myggstift och ett myggnät när man sover. Medicinering mot malaria inleds samma dag som man kommer till landet.

Hepatit A (Gulsot). Man bör alltid ha ett fullgott skydd mot hepatit A när man reser i Tanzania.

Gulafebern. Ta reda på med din vaccinationsbyrå ifall denna vaccination behövs för att åka in i Tanzania. Rekommendationerna ändrar sig beroende på ifall det finns utbrott av sjukdomen. Man kan slippa denna vaccination ifall man flyger in från ett land som inte har gulafebern, men det kan räcka med en mellanlandning i Kenya för att de skall kräva vaccinationen. I vissa fall kan myndigheterna på Zanzibar kräva gulafebern vaccination ifall man flyger in från Tanzania.

Vi rekommenderar Dukoral till dem som vill öka oddsen att slippa vanlig turistdiarré.

Se till att förse ditt reseapotek med medicin som:
Stopmedicin mot akut diarré som t.ex. medicinen ”Dimor”.
Vätskeersättning ”Resorb” som hjälper mot uttorkning och saltbrist orsakad av diarré.
Flaska med handsprit
Huvudvärkstabletter.