Serengeti nationalpark

Serengeti – Gnuer i Serengeti som deltar i den stora migrationen mellan Tanzania och Kenyavärldens förmodligen mest berömda nationalpark!
På grund av det stora avståndet från Arusha till Seronera i Serengeti nationalpark (8 timmar, 320km) där sista halvan resan sker på grusvägar, så anpassas normalt sätt safariprogramen så att Lake Manyara först besöks kombinerat med övernattning. Den nu betydligt kortare resan till Serengeti påbörjas därefter på morgonen från Lake Manyara resan går via Ngorongoro-kratern. Från Ngorongoro är det ca 80 kilometers grusvägskörning till Naabi Gate – själva entrén till Serengeti. Från Naabi Gate är avståndet 60 km upp till Seronera där flera av de fina hotellen/lodgerna ligger – detta i hjärtat av Serengeti (320 km väster om Arusha).
En Elefant i Serengeti nationalparkvistelse i Serengeti avslutas normalt sätt med att färden går tillbaka till Arusha med en övernattning och besök i Ngorongoro-kratern. Då det är stora avstånd för att ta sig till fram och tillbaka till Serengeti, så försvinner det ganska mycket tid till själva resandet. Därför rekommenderas det att spendera minst en heldag uppe i Serengeti där hela dagen enbart är vikt till djurskådning och inget annat. Den som vill minimera resandet på Serengetis dåliga grusvägar, kan flyga ut från Serengeti för för ca 250 USD.

Fakta

Själva ordet Flamingo i Ndutu, SerengetiSerengeti kommer från maasaiernas ”Siringet” som betyder; platsen där slätten fortlöper i det oändliga. Och Serengeti är verkligen gigantiskt stort – med en yta på inte mindre än 14 800 km² – dvs nära fem gånger Gotlands yta! Serengeti breder ut sig på en högplatå (920–1850 meters höjd över havet) i norra Tanzania, öster om Victoriasjön. De årliga regnmängderna varierar från endast 500 mm på slätterna i sydöst (ligger i regnskugga) till över 1200 mm i högländerna i nordväst. Maxtemperaturen ligger på +28 grader C, men under den svala perioden maj–augusti kan temperaturen sjunka till +13 grader C. Traditionen av natur- och viltvård i Serengeti är lång då parken redan 1929 blev viltreservat och sedermera 1959 uppgraderades till nationalpark i och med att maasaierna förflyttades till Ngorongoro-reservatet.

Djur att skåda

I Gaseller i Serengeti nationalpark, TanzaniaSerengeti kan bl.a. lejon, hyena, giraff, elefant, zebra, gnu, impala, afrikansk buffel, struts, gepard och mycket annat sevärt iakttas.

Seronera området

Till skillnad från den enorma grässlätten i södra Serengeti så är naturen mycket mer mångfacetterad vid Seronera med inslag av vattensystem, kullar/mindre berg och norröver med skogsvegetation. Med goda förhoppningar går det att pricka av fyra av djuren i “the big five”, (Serengetis noshörningar som uppehåller sig i stängda delar av nationalparken) dvs det klassiska samlingsnamnet på de fem Savann i Seronera området i centrala Serengetiafrikanska djur – lejon, leopard, elefant, afrikansk buffel och noshörning – som storviltjägarna ansåg vara de mest farliga och eftertraktade bytesdjuren. Området vid Seronera är även ett av de bästa tillhållen för den skygga leoparden. Under en typisk gamedrive besöks flera fina platser längs Seronerafloden och vid Maasai Kopjes är oddsen höga för lejon. Ett ”måste” är att åka ”the Banagi Hill Loop” till ”Hippo Pool” som är den förnämsta av sitt slag i hela Afrika. Här kommer man nära inpå upp till 100 flodhästar från vattenhålets klippkant där man lugnt kan stå i det fria och beskåda och lyssna till flodhästarnas ljudliga stönanden och interna uppgörelser. En och annan krokodil kan också vanligtvis iakttas.
Giraff i centrala Serengeti i Seronera områdetTrakten kring Seronera kan med fördel besökas under årets samtliga månader. Anledningen till att förekomsten av djur här alltid är riklig hänger ihop med ständig tillgång av vatten i Seronerafloden. En stor del av de förbipasserande hjordarna av gnuer och zebror kan ses vid Seronera under perioden mars–juni. I de flesta av Afrikas nationalparker är det allmänt känt att den svalare torrperioden (maj–augusti) är bäst för viltskådning då djuren tvingas söka upp de få vattenhål som existerar.

Migrationen i Serengeti

Migrationen i södra Serengeti. Gnuer som migrerar.Djurlivet i södra Södra Serengetis grässlätter ner mot parkentrén vid Naabi Gate är nästan helt tomt på djur under den svenska sommaren, då djuren tagit sig upp till norra Serengeti och in i Maasai Mara nationalpark i södra Kenya. Under perioden oktober–april intar återigen de stora hjordarna av gnuer med rovdjur hack i häl de södra delarna av ett grönt och frodigt Serengeti. Denna årliga väderstyrda vandringscykel på närmare 2000 km – ”The Great Migration” – som närmare 2 miljoner djur gör (ca 1,6 miljoner gnuer, 150 000 zebror, 12 000 Eland, 230 000 Thomsongaseller, 30 000 Grants gaseller) är en nödvändighet för att säkerställa intaget av gräs och vatten. Den samlade mängd gräs som alla dessa djur dagligen betar uppgår nämligen till ca 4 000 ton.

Maasaier

Gammal Maasaj i Ngorongoro conservation area i TanzaniaPå resan tillbaka från Serengeti på väg till Ngorongoro-reservatet finns möjlighet att besöka en maasaiby i närheten av Olduvai Gorge (extra kostnad 20 US-dollar). Här ges möjlighet att ta del av maasaiernas intressanta kultur och livsvillkor. Maasaierna härstammar från Nildeltat och har lyckats behålla de flesta av sina gamla traditioner. En maasaiby är uppförd i en cirkel där djuren nattetid hålls i centrum och där hyddorna är byggda av trä som täckts med lera. Och kosthållet är mycket speciellt då man livnär sig i stort sett på enbart komjölk. Efter en överenskommelse 1959 förflyttades samtliga maasaier från Serengeti till Ngorongoro-reservatet. 40 000 maasaier lever nu i Ngorongoro.

Olduvai Gorge

Olduvai Gorge mellan Serengeti och Ngorongoro reservatet i Tanzania, AfrikaDet ges också tillfälle att göra ett besök vid Olduvai Gorge – ett område som är väl värt att stifta bekantskap med för i denna miljö levde för 3,75 miljoner år sedan människans lilla håriga förfader Australopithecus afarensis (samma art som ”Lucy” tillhörde och som fyndades i Etiopien 1974).