Kläder för en lyckad safari

Kläder på Safari och Zanzibar
Lunch på Safari

Länk till “The Tag Legend” som säljer safarikläder via webben.

Klimatet i Arusha är ofta varmt på dagarna och lite kylslaget på kvällen. Ifall man sitter utomhus och äter middag är det inte ovanligt att man börjar frysa lite senare på kvällen ifall man inte har långbyxor, strumpor och varm tröja på sig. På Zanzibar är klimatet subtropiskt och varmt även på kvällen.

Att åka på Safari innebär att man sitter i en bil där det är varmt och samtidigt blir det dammigt av den röda jorden som dammar upp när man förflyttar sig på torra vägar utav packad lera. Vi rekommenderar därför kakifärgade kläder (bruna) under safarin, där damm och smutts inte syns så väl. Alla ljusa färger avrekommenderas. Det går bra att använda shorts och T-shirt, men ha långbyxor och långärmat till hands ifall ni kommer till ett område med tsetsetflugor som gillar att bitas. Glöm inte att även din kamera kan skadas ifall du inte även skyddar den mot dammet. Ta inte med kamouflagekläder till Tanzania då polisen i vissa fall ser det som en militär uniform.

Då moskiterna är aktiva på kvällen så bör man använda långbyxor och strumpor under middagen för att undvika onödiga moskitbett (malariamyggor) på ben och fötter. Ifall man bor i hotell på Ngorongoro-kraterns kant så bör man även ha med sig en varm tröja, då det kan bli ganska kallt på 2200 möh. Under juli månad kan det även vara ganska kylslaget i nationalparkerna, då denna period är den kallaste under hela året.
Safariklädsel

Det gäller även att skydda sig mot solen då man under långa stunder öppnar takluckan på safarijeepen och skådar vilda djur under stekande solsken som står i zenit. Rekommenderar en tunn skjorta som täcker armarna och en hatt som skyddar huvud och nacke.

Många tar med sig tjocka vandringskängor som är helt onödiga då man aldrig lämnar jeepen under safarin. Det är bättre att använda vanliga luftiga sandaler.

Ifall man skall till det muslimska Zanzibar och lämnar turistplatserna som Stone Town och stränderna, så är det bra ifall man som kvinna tänker på sin klädstil och inte använder shorts, då muslimer inte gillar att kvinnor visar för mycket av sitt bara skinn.