Valuta i Tanzania och Zanzibar

Tanzanias valuta heter Tanzania shilling och den största valören på Tanzanias valuta är sedeln 10000 Tanzania shilling.I Tanzania använder man valutan Tanzania shilling som förkortas Tsh. Den internationella valuta koden för Tsh är TZS.

Valören på Tanzania shillingens (Tsh) sedlar är enligt följande:
10.000 Tsh  är den största valören och är värd ca 43 kr (6/2-2011)
5.000 Tsh
2.000 Tsh
1.000 Tsh
500 Tsh

5000 Tanzania shilling är den näst största sedeln i Tanzanias valuta som förkortas TshUS-dollar är att rekommendera som resevaluta i Tanzania då det är det vanligaste betalningsmedlet inom Tanzanias turistnäring.

Det är normalt sätt bättre växelkurs på US-dollar än på andra valutor som t.ex. euro och svenska kronor.

Den som reser till Tanzania med andra valutor som svenska kronor eller euro kommer förmodligen för eller senare behöva växla till sig US-dollar som valuta. Det är extremt ofördelaktigt, eftersom man tvingas att växla valuta två gånger enligt följande: svenska kronor till Tanzania shilling och sedan från Tanzania shilling till US-dollar. Se därför till att alltid resa med US-dollar till Tanzania.

1000 Tanzania shilling är en sedel i Tanzania i östafrikaVäxlingskontoren i Tanzania ger olika växelkurs för olika valörer av US-dollar sedlar. Den bästa växelkursen får man för 50 och 100 dollars sedlar. Valörerna 1, 5, 10 och 20 dollar sedlar ger en sämre kurs.

Tänk på att de flesta växlingskontor i Tanzania kräver dollar sedlar som är från 2006 och framåt. I Tanzania har det varit mycket problem med förfalskningar av gamla dollar sedlar och därför är inte växlingskontoren längre intresserade av att växla in de gamla sedlarna p.g.a. rädsla för att bli lurade.

500 Tanzania shilling är den minsta sedeln i Tanzanias valutaUndvik dollar sedlar som är trasiga eller märkta av röd spårfärg från bankbox sprängningar. Dessa skadade sedlar kan normalt sätt bara bytas ut i USA.

I Tanzania finns det många växlingskontor och det kan därför löna sig att jämföra växelkurser mellan de olika växlingskontoren. Normalt sätt så går det även att växla US-dollar på de flesta stora hotell, men då till en sämre växelkurs.

Det finns bankomater i Arusha, Dar Es Salaam och på Zanzibar. Dessa bankomater ger valutan Tanzania shilling. Det finns begränsningar för hur stort belopp som kan lyftas per uttag beroende på vilken bank som väljs. Uttagssumman varierar mellan 200.000 till 400.000 Tsh (ca 860 kr till 1720 kr enligt växelkurs den 6/2-2011). Normalt tillåter Barclays Bank de största uttagen. Utöver dessa begränsningar har utgivaren av ditt bankkort satt uttagsgränser för hur mycket som kan tas ut per vecka. Det är upp till resenären att kontrollera vilka uttagsgränser som utgivande kortföretag använder.

Sedeln 2000 Tanzania shilling som tillhör valutan i Tanzania som ligger i östafrika.Innan du lämnar Tanzania så bör du växla din Tanzania shilling eftersom de inte går att växla tillbaka Tanzanias valuta i Sverige.

För aktuella växlingskurser rekommenderar vi dig att titta på t.ex. Forex

Den 7 Juni 2008 var 172 Tsh (Tanzania shilling) =  1 Skr. Se aktuell kurs