Mikumi nationalpark

lejonhanne i Mikumi national park, TanzaniaSe Dahlsafaris safariprogram till Mikumi nationalpark:
Safari i Mikumi två dagar
Safari i Mikumi tre dagar

Mikumi nationalpark (3230 km²) är efter nationalparkerna; Ruha (20226 km²), Serengeti (14763 km²) och Katavi (4471 km²) den fjärde största nationalparken i Tanzania. Mikumi nationalpark etablerades 1964, men var då endast 1165km². 1975 utökades Mikumi nationalpark till sin nuvarande storlek. Mikumi nationalpark gränsar i söder mot det väldiga viltreservatet Selous som med sina 50787 km² är det största djurskyddsområdet i Afrika. 10 km väster om parken ligger Udzungwa-bergens nationalpark där det finns möjlighet att göra vandringar.

Elefanter i Mikumi national parkMikumi nationalpark ligger 283 km från Dar es Salaam. Vägen mellan Dar es Salaam och Mikumi är av god kvalitet och nås på ca 4,5 tim beroende på trafiken i Dar es Salaam. Mikumi har även en liten landningsbana och kan nås med chartrat safariflyg från Dar es Salaam. Safariflyg från Dar es Salaam kostar ca 600 USD för ett plan med 6 passagerare.

Mikumi nationalpark kan besökas året runt, men under regnperioden (november, april-maj) blir vissa områden i parken svårframkomliga, då den vanligt förekommande svartjorden blir mjuk och tappar bärighet för fordonstrafik. Genom nationalparken går den asfalterade huvudvägen till Zambia och därför är det lätt att nå den centrala delen av parken där huvudentrén ligger.

Giraffer i Mikumi nationalpark, södra TanzaniaMikumi hyser inte lika mycket djur som de norra parkerna runt Serengeti, men i stället är det betydligt färre turister. I Mikumi är chanserna mycket goda att få skåda elefanter och flodhästar. I parken finns även den ovanliga afrikanska vildhunden, samt världens största antilop, den stiliga elandantilopen. I Mikumi ses även djurarter som afrikansk buffel, lejon, leopard, giraff, babian, gnu, konzi, impala, kudu, sabelantilop och vårtsvin. Utöver det har ca 380 olika fågelarter noterats. Parken erbjuder flera intressanta miljöer såsom savann, trädsavann samt sumpmark.

Zebra i Mikumi national park i södra TanzaniaPå båda sidor om den asfalterade huvudvägen som går rakt igenom Mikumi finns det småvägar för viltskådning. Inne i parken finns det två ”hippo-pools” där flodhästar kan iakttas på nära avstånd. Det finns även ett antal observationstorn i parken för djurskådning. Det finns tre olika lodger i varierande prisklass inne i parken, medan budgetboende erbjuds i det närbelägna samhället Mikumi utanför parken.

Mikumi är ett bra alternativ för de som besöker Dar es Salaam eller Zanzibar och som vill åka på en kortare och billigare safari. Både transport, boende samt nationalparksavgifter är betydligt billigare i Mikumi jämfört med de dyrare nationalparkerna i norra Tanzania.

Babian i Mikumi nationalpark, TanzaniaEtt besök i Mikumi kan med fördel kombineras med vandring i nationalparken ”Udzungwa Mountains”. För att spara tid efter safarin rekommenderas gärna att ett safariflyg chartras för direktresa till Dar es Salaam, Zanzibar eller Mafia Island.