Dykning i Tanzania

DykarePemba Island tar hand om lejonparten av dykningen i Tanzania. Området är en tidvattenskanal – rik och varierad.
Havet i sundet mellan fastlandet och Pemba Island behärskas av starka strömmar. Pemba är en samlingspunkt för allehanda högsjöarter – manta, valhaj, delfiner och taggmakrillar i oöverskådliga mängder. De flesta dykställena ligger på västra sidan av småöarna och skären runt Pemba. Där skapar djupen och strömmarna perfekta förhållanden för spännande dykning. Dykplatserna är hårt utsatta för väder och vind. I princip är alla dyk strömdyk. Man sveps iväg över praktfulla välmående koraller med täta moln av färggranna småfiskar.
Dykningen genomförs huvudsakligen från safaribåtar. På huvudön finns ett par dykcentra som gör dagsutfärder.

DykbåtÖn Zanzibar är ungefär lika stor som Pemba. Där är dykningen bäst i oktober och november. Vackraste dykområdena ligger på den sida av ön som vetter ut mot öppna oceanen. Huvudstaden Dar Es Salaam ligger på andra sidan av sundet mellan Zanzibar och fastlandet. Sundet kan vara ganska grumligt. Dessutom är båttrafiken tät.
Mafia Island är ett av Tanzanias mindre kända områden. Likafullt är det en klenod. Det består egentligen av en ögrupp. Dykningen genomförs i den skyddade lagunen mellan öarna – och i tidvattenskanalerna mot öppna havet. Reven uppvisar stor mångfald och erbjuder underbara scenerier. Det krävs en hel del möda för att ta sig dit. Men det är väl värt ansträngningen att besöka Chole Channel, Kinasi Pass och Chole Wall.
På dyken ser man stora högsjöarter, massor av färggranna småfiskar, enstaka hajar och en del havssköldpaddor. Södra delen av Mafia Island plus Chole Bay blev marint skyddsområde 1995.