Bestiga Kilimanjaro

Soluppgång över Kilimanjaro. Bilden är tagen ifrån Mount Meru

Kilimanjaro resor med priser för att bestiga Kilimanjaro i Tanzania. Vandringsprogrammen för Kilimanjaro kan enkelt modifieras efter önskemål. Nedanstående priser för att bestiga Kilimanjaro baseras på att ni är två eller fler personer som bestiger Kilimanjaro tillsammans. För ensamvandrare på Kilimanjaro tillkommer det en avgift på 450 USD. Alla reseprogram för att bestiga Kilimanjaro innefattar tältning förutom Marangu-leden som även har stugor.

Alla program för att bestiga Kilimanjaro Pris per person 2019 Kilimanjaro
Kilimanjaro, Machame route 6 dagar (Whiskey rutten) Förfrågan Glaciär på Machame route
Kilimanjaro, Machame route 7 dagar (Whiskey rutten) Förfrågan Bestiga Kilimanjaro på Machame leden
Kilimanjaro, Marangu route 6 dagar (Coca Cola rutten) Förfrågan Marangu leden under en bestigning av Kilimanjaro
Kilimanjaro, Rongai route 6 dagar Förfrågan Rongai leden med Uhuru peak. Bestiga Kilimanjaro
Kilimanjaro, Lemosho route 7 dagar Förfrågan Stelle Point under en Kilimanjaro bestigning
Kilimanjaro, Umbwe / Machame route 6 dagar Förfrågan Kilimanjaro bestigning via Umbwe / Machame route

Kombinera gärna din Kilimanjaro vandring med en safari samt sol och bad på Zanzibar.

Följande ingår i priset vid bestigning av Kilimanjaro:
*
lokaltransport till startplats för vandring och återresa till Arusha efter vandring
* 3 måltider (inklusive dricksvatten/te/kaffe/choklad) per dag under vandringsdagarna
* samtliga nationalparks- och campingavgifter
* tältutrustning (tält, liggunderlag, sovsäck) eller boende övernattning i bergsstugor – flerbäddsrum (Marangu-leden). Dock rekommenderar vi att man tar med sig eget liggunderlag och egen sovsäck hemifrån då kvaliteten på inhyrd utrustning i detta avseende i regel är undermålig och otillräcklig.
* personal: vandringsguide (engelsktalande), assisterande guide, kock, bärare 3–4 st per vandrare
* hotellövernattning i Arusha natten före och natten efter safariresan på Briston Hotel – ett enkelt och trevligt lågprishotell (det går givetvis bra att uppgradera boendet om så önskas)Följande ingår inte i priset vid bestigning av Kilimanjaro:
* drycker som alkohol, läsk etc
* dricks personal (föreslagen nivå; guide 20 US-dollar per dag, assisterande guide och kock 15 US-dollar per dag, och per bärare 10 US-dollar per dag – detta per vandringssällskap, så om ni t ex är 2 stycken vandrare så delar ni på ovanstående kostnad)
* flyg från Sverige till Tanzania/Kenya, eventuella inrikesresor i Tanzania
* vaccinationer
* avbeställningsskydd
* reseförsäkring

Karta på Kilimanjaro och alla vandringsleder

Det kan vara nödvändigt att boka Marangu-leden på Kilimanjaro flera månader i förväg inför högsäsongsperioder (juli–september, december–februari), eftersom det då brukar bli fullbokat i stugorna – ett annat alternativ som återstår är tältning även längs Marangu-leden. På de andra lederna längs med Kilimanjaro kan vi utan större problem anordna en Kilimanjaro expedition på kort varsel.

Bilder från Kilimanjaro bestigningar med respektive vandringsled
Kilimanjaro, Machame route (Whiskey route) Machame leden med Mawenzi i bakgrunden
Kilimanjaro, Marangu route (Coca Cola route) Vandring på Maranguleden
Kilimanjaro, Rongai route Rongai leden under bestigning av Kilimanjaro
Kilimanjaro, Lemosho route Kilimanjarovandring på Lemosho rutten
Kilimanjaro, Umbwe / Machame route Bestiga Kilimanjaro på Umbwe leden

Acklimatisering på Kilimanjaro

Utsikt över Kilimanjaro ifrån Mount MeruEtt standardprogram längs någon av Kilimanjaros vandringsleder Marangu, Machame eller Rongai omfattar 6 vandringsdagar, medan Lemosho tar 7 dagar i anspråk. I alla våra program för att bestiga Kilimanjaro finns en så kallad ”acklimatiseringsdag” då man ”stannar upp” på 4000 meters höjd under ett dygn och vänjer kroppen vid hög höjd – den dagen omfattar även vandring till något högre höjd för att man därefter återvänder nedåt för själva övernattningen (en taktisk manöver för tillvänjning till hög höjd). Samtliga standardprogram för att bestiga Kilimanjaro kan dock modifieras efter dina önskemål som kund, t ex om du önskar inslag av extra acklimatiseringsdagar under din bestigning av Kilimanjaro(detta kostar 250 US-dollar per person och dag).

Höjdsjuka

Höjdsjuka eller AMS (från engelskans ”Acute Mountain Sickness”) är symptom som vandrare på Kilimanjaro ibland drabbas av på grund av det låga lufttrycket på hög höjd. Drick vatten för att slippa höjdsjuka på Kilimanjaro. Bra kläder för vandring.Ju högre upp man kommer på Kilimanjaro, desto mer sjunker lufttrycket och desto större blir risken att drabbas av höjdsjuka. Det är väldigt individuellt ifall man drabbas och symptomen är inte direkt relaterat till fysisk kondition eller ålder. T.o.m. guider och bärare som dagligen går upp på Kilimanjaro drabbas emellan åt utav höjdsjuka.
För den som är känslig så kan symptom börja visa sig redan vid låga höjder som 2000 meter över havet. De flesta vandrare som bestiger Kilimanjaro kan känna av vissa symptom av höjdsjuka redan vid 2500 meter över havet. Allvarliga symptom på höjdsjuka kan uppstå på ca 3000 meter över havet, men det är först vid höjder över 3500 meter över havet som friska personer behöver vara aktivt observanta på höjdsjukesymptom. Vätskebrist (p.g.a. den torra luften på höga höjder) är en del av orsakerna till höjdsjuka, så är det viktigt att dricka mycket vatten när man bestiger Kilimanjaro.
Symptom på höjdsjuka inkluderar bl.a. aptitlöshet, illamående och huvudvärk. Ett snabbt sätt att tillfriskna från höjdsjuka är att omgående ta sig ner på lägre höjder.
En av Kilimanjaro guidernas viktigaste uppgifter är att hålla ett öga på våra vandrare och se till att de hela tiden dricker och inte överanstränger sig. Du kommer höra det välbekanta ordet pole pole (ta det lugnt på swahili) många gånger under din bestigning av Kilimanjaro.

Fakta om Kilimanjaro

Kilimanjaros glciärer fotograferat från flygplanKilimanjaro är Afrikas högsta berg – beläget 330 km söder om ekvatorn och bara 270 km från den Indiska oceanen i norra Tanzania mot gränsen till Kenya. Kilimanjaro nationalparks yta är 1668 km2 och nationalparken (byn Machame) ligger ca 80 km ifrån Arusha.
Berget är en vilande vulkan med de tre topparna; Kibo (Uhuru peak, 5895 m ö h), Mawenzi (5149 m ö h) och Shira (3962 m ö h). ”Uhuru” betyder frihet på swahili! Kibo skapades för ca 460 000 år sedan genom ett enormt vulkanutbrott. Den senaste vulkaniska aktiviteten på Kibo daterar sig tillbaka till tidigt 1800-tal. Och än idag pyser faktiskt stark svaveldoft ut vid Reusch-kratern. De nuvarande glaciärerna på Kibo är ca 11 700 år gamla, men smälter nu i alarmerande hög takt – vilket oroar forskarna. Det kan förvisso röra sig om naturliga fluktuationer i väderbetingelserna, detta då Kilimanjaro tidigare under historiens gång haft isfria perioder som varat under tusentals år. Men forskarna misstänker att växthuseffekten (global uppvärmning) och förändrade vädermönster (minskade nederbördsmängder) pga skogsavverkning runt Kilimanjaros sluttningar nu skyndar på avsmältningen. Smältande glaciär på KilimanjaroIdag återstår drygt 2 km2 av glaciärtäcket på Kibo och det är en minskning med ca 85% på bara 100 år (under de senaste 25 åren har glaciärernas yta och höjd minskat med inte mindre än en tredjedel). En del forskare menar nu att Kilimanjaros glaciärer trist nog kan vara helt försvunna redan inom 10–20 år.

Regnperioder

Kilimanjaro har två årliga nederbördsperioder – den kortare med lättare regn under november och den längre med kraftfullare regn under april och maj. Det går att bestiga Kilimanjaro även under dessa månader av året, men är av förklarliga skäl är det långt ifrån optimalt pga begränsad sikt, leriga stigar, halkrisk och inte sällan snöpulsning på toppen. av Kilimanjaro

Bästa tiden att bestiga Kilimanjaro

Klädsel på Kilimanjaro, Carl William Engström i snöoväderDe två bästa perioderna för vandring på Kilimanjaro är i januari–mars respektive månaderna juli–oktober. Under perioden januari–mars är det kallare och större chans att toppen är täckt med snö. Morgon, förmiddag och kväll/natt är i regel klara, ibland följt av någon eftermiddagsskur. Under sommaren och hösten är vädret något varmare och oftast lyser solen från en klarblå himmel när man kommer upp över 3000 meters höjd (nedanför breder däremot ofta molntäcket ut sig under dagen). På 4000 meters höjd ligger dagstemperaturen i regel på plus 10–15 grader C, men sjunker på natten till minusgrader. Medeltemperaturen på toppen (Uhuru Peak) ligger på minus 7 grader, men med vindfaktorn kan det bli betydligt kallare. Trots att det ofta regnar och är gråmulet väder i december, särskilt under eftermiddagarna, besöker flest vandrare under denna månad berget. Årligen bestiger ca 40 000 personer Kilimanjaro, varav 15 000 väljer Machame-leden och 15 000 går Marangu-leden.

Förberedelser

För att lyckas med att bestiga Kilimanjaros topp (Uhuru Peak), så bör du träna så mycket som möjligt innan du ger dig av till Tanzania. Tälta på KilimanjaroKöp gärna dina vandringskängor ett par månader innan din Kilimanjaro vandring så att du hinner gå in kängorna ordentligt så att du slipper förargliga skavsår.
Innan Kilimanjaro bestigs, så kan det vara en bra ide att göra en enkel läkarundersökning. Personer med t.ex. anemi, hjärtbesvär, kärlkramp eller begränsad lungfunktionalitet skall undvika att utsätta sig för de risker som den höga höjden på Kilimanjaro kan orsaka.
Tänk på att förberedelser är A och O för en lyckad Kilimanjaroexpedition. Kontrollera även villkoren i reseförsäkringen med ditt försäkringsbolag.
För mer information om hur det verkligen är att bestiga Kilimanjaro kan ni här läsa Tomas utförliga reseberättelse från hans bestigning av Kilimanjaro via Machame-leden 2009.

Klädsel på Kilimanjaro

Matlagning på KilimanjaroRätt klädsel på en Kilimanjarovandring är att följa flerlagersprincipen. D.v.s. när det blir kallt så lägger du bara till ytterligare ett lager kläder, tänk därför på att kläderna skall ha rätt storlek så att du kan sätta dem utanpå varandra och glöm inte att det skall vara vindtät ytterst. Din bestigning av Kilimanjaro kommer gå från subtropiskt klimat till svensk vinter. Se utrustningslista för Kilimanjarovandring. Dina bärare som hjälper dig att bära din packning upp på Kilimanjaro bär max 15 kg per dag.

Antal guider och bärare

Tabellen visar hur mycket personal som kommer med på en Kilimanjaro expedition. Antalet personal går inte att minska, då det är krav från TANAPA (Tanzania National Parks) som ligger till grund för antalet.

Antal
vandrare
Licensierade
guider
Assisterande
guide
Kock Bärare
1 1 0 1 4
2 1 1 1 6
3 2 0 1 8
4 2 1 1 10
5 2 1 1 16
6 2 2 1 16
7 2 2 1 20
8 3 1 1 22
9 3 3 1 29
10 3 3 1 30

Kilimanjaro rekord

Bärare på en Kilimanjaro vandring* Snabbaste bestigningen: Gerard Bavato (France) sprang 34 km till toppen av Kilimanjaro på tiden 5:26:40 sec, 26 Oktober 2007
* Snabbaste bestigningen och nedstigning: Simon Mtuy (Tanzania) på tiden 9:21:47 , 22 Februari 2006
* Äldsta personen till toppen: Richard Byerley (USA) 84 år 71 dagar, 6 Oktober 2011

Källa: Guinness rekordbok

Frågor

Uhuru Peak, toppen på Kilimanjaro 5895 meter över havetRing gärna och fråga oss om mer om er planerade Kilimanjaro resa. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter ifrån våra egna expeditioner på Afrikas tak ”Kilimanjaro”.