Bagamoyo

Tyska garnisonen i BagamoyoBagamoyo är en liten trevlig stad / by med ca. 30000 invånare som ligger 75 km norr om Dar Es Salaam. Staden har gått från att vara en av de viktigaste handelsplatserna för slavar och elfenben till att vara en liten sömnig fiskeby.

Att resa till Bagamoyo gör man enklast med bil eller buss på den nybyggda vägen från Dar Es Salaam. Bagamoyo har en lång historia där staden bl.a. varit en centralort och utslussningshamn för slavhandeln. Det finns ett antal intressanta byggnader att besöka från den tiden som Tyskarna hade Bagamoyo som huvudstad för det tyska Östafrika. Många hus från kolonialtiden är i dåligt skick, men staden har genomgått en viss ansiktslyftning på sistone då Tanzanias president Kikwete kommer från Bagamoyo.

Många kända upptäcktsresande startade sina färder här, bla a Burton, Speke, Grant, Stanley och Livingstone. I dag är Bagamoyo ett viktigt kulturcentrum med konstskolan som centrum.

Att göra:

Här är lämpligt att bo några dagar om man t ex väntar på sitt flyg och inte vill bo i Dar Es Salaam och eller man kanske har tröttnat på Zanzibar och vill hitta på något annat innan hemfärden. Det finns flera trevliga hotell i Bagamoyo som t.ex. Paradise Holiday Resort.

Stadsvandring och titta på gamla antika byggnader / ruiner med bl.a. fortet.
Besöka slavmuseet
Besöka Bagamoyo College of Arts