Arusha nationalpark i Tanzania

Mount Meru i Arusha National ParkArusha nationalpark ligger ca 25 km (40 min) från staden Arusha och ca 60 km (45 min) från Kilimanjaros internationella flygplats.

Arusha nationalpark – en av Tanzanias minsta nationalparker som täcker en yta på endast 137 km² . Arusha nationalpark omfattar många intressanta miljöer – skog, sjösystem, våtmarker, berg, klippterräng och grässlätter. Arusha nationalpark är ett naturområde med enastående skönhet då det ligger mellan topparna på Kilimanjaro och Mount Meru. Bästa tiden under året för ett besök är under perioden september – –mars. Djurlivet Arusha nationalpark omfattar giraff, afrikansk buffel, flodhäst, zebra, elefant, vattenbock, babian, grön markatta, svartvit colobusapa, mungo, vårtsvin, leopard, hyena och antiloper.  Arusha nationalpark är förmodligen den bästa nationalparken för att komma giraffer nära inpå eftersom de är mindre skygga här än i andra parker.

Antalet förekommande fågelarter i Arusha nationalpark uppgår till inte mindre än ca 400. En sevärd plats som normalt besöks under en safaridag är Ngurdoto-kratern som är 20 km bred och 100 meter djup. I sankmarkerna nere i kratern finns hjordar av bufflar och vårtsvin som gestaltar sig som prickar. En annan tilltalande plats är de vackra Momela-sjöarna i parkens nordöstra del. Vattnet som är alkaliskt och rikt på alger i grönblåa nyanser lockar till sig vadarfåglar och flamingos. Arusha nationalpark är en av få parker där det finns möjlighet att njuta av en avkopplande paddlingsutflykt eller göra en naturskön vandring (tillsammans med en beväpnad ranger) – dessa aktiviteter måste dock förhandsbokas.

Giraff i Arusha National Park

Arusha nationalpark är även känd genom filmen “Hatari” som spelades in här med skådespelarna John Wayne och Hardy Kruger. För den filmintresserade kan man övernatta på exklusiva ”Hatari Lodge” som ligger precis utanför parkgränsen med en bedårande utsikt mot Mount Meru med sina 4566 möh.

Det finns inga övernattningsmöjligheter inne i parken förutom i hytterna längs med vandringsleden upp för Mount Meru. Därför sker normalt övernattning i närbelägna Arusha eller i lodger direkt utanför parken.